Emotional_Abuse_psychological-abuse_com (1)

Wat is emotioneel misbruik

Emotioneel misbruik is niet iets wat aan de buitenkant zichtbaar is, maar laat emotionele wonden en littekens achter. Deze wonden genezen moeilijk, vooral als het misbruik al vroeg in het leven heeft plaatsgevonden. Emotioneel misbruik kan lange tijd onopgemerkt blijven, zowel door het slachtoffer als door de buitenwereld. Dat maakt dit soort misbruik zeer schadelijk.

Voor mensen die onder deze omstandigheden zijn opgegroeid, kan het lang duren voordat ze beseffen dat dit soort gedrag van een ouder niet normaal is. Een onveilige thuisomgeving is altijd ‘normaal’ voor kinderen. Wanneer een kind geen gezonde rolmodellen heeft, leert het niet wat normaal is. Dit kan er ook toe leiden dat het kind nooit leert hoe het een eigen identiteit kan ontwikkelen en een gezond leven kan creëren. Dit kan dan de oorzaak zijn van veel problemen op latere leeftijd.

Een slachtoffer van emotioneel misbruik?

Deze moeilijkheden kunnen zich uiten binnen relaties of door angsten, verslavingen, lichamelijke klachten, je gevoelloos of apathisch voelen. Dit alles kan erop wijzen dat je slachtoffer bent of bent geweest van psychisch en emotioneel misbruik. Het is ook mogelijk dat een ouder, partner of kind een niet gediagnosticeerde persoonlijkheidsstoornis heeft. Alcoholisten kunnen ook emotionele misbruikers zijn, evenals mensen die een hersenbeschadiging hebben opgelopen of psychische problemen hebben. De term COPMI-kind verwijst naar Children of Parents with Mental Illness. Veel therapeuten zijn gespecialiseerd in het helpen van mensen die een jeugd hebben meegemaakt met een ouder die leed aan een geestesziekte. 

Hoewel het niet altijd duidelijk is welke diagnose iemand heeft, kan schadelijk gedrag tegenover een ander worden beschouwd als emotioneel misbruik. In dit soort situaties is het van vitaal belang dat het slachtoffer kan herkennen wat er gebeurt. Om jezelf te bevrijden is het heel belangrijk om je eerst bewust te worden van de situatie waarin je je bevindt. Als je het gevoel hebt dat je steun nodig hebt, neem dan contact op met een psychotherapeut of traumatherapeut om je reis naar genezing te beginnen.

Geschreven door: Natasja Paskas, gecertificeerd therapeut.

www.psychological-abuse.com

Berichten gemaakt 42

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven